Niko Valkeapää

Niko Valkeapää
Niko-Mihkal Valkeapää
Gová-Nils Heaikka Niko[1]
Mihku Ánne Niko[1]
Valkeapää, Niko (Foto Kenneth Hætta) (37471002840).jpg
Riegádanjuovlamánu 30. beaivvi 1968:s(1968-12-30) (53)
ČearddalašvuohtaSami flag.svg sámit
Riikkavulošvuohta
Bargu
Ámmátlávlu, politihkkár ja jietnaneavttár
Gielladavvisámegiella, suomagiella ja dárogiella
BálkkašumitSpellemannprisen i åpen klasse (nb) Oversett ja Áillohaš-musihkkabálkkašupmi
Bearaš
VáhnematNils-Henrik Valkeapää
Commons-logo.svg Niko Valkeapää
Wikimedia Commonsas

Niko-Mihkal Valkeapää (r. 30.12.1968) lea sápmelaš lávlu, lávlladahkki, musihkkár, oahpaheaddji, politihkkár, neavttár ja jietnaneavttár. Son lea ássan jagi 1990 rájes Norggas. Su vánhemat leaba Helena o.s. Laiti ja Nils-Henrik Valkeapää. Valkeapää vuosttaš skearru Niko Valkeapää almmustuvai jagis 2003. Valkeapää lea vuoitán Sámi Grand Prix -lávlungilvvu jagiin 1994 ja 1995, Spellemannprisen -bálkkašumi jagis 2003 ja Liet international -nammasaš Eurohpá vehádatgielaid lávlungilvvu jagis 2004. [2]

Niko Valkeapää Márkomeannus

Niko Valkeapää lea neaktán ee. filmmas Guovža (1994) [3] ja tv-ráiddus Hjerterått (2013) [4]. Son lea maiddái jietnaneavttárin Mumi imaš muohtamáilmmis -animašuvdnaealligovas (2017)[5] ja animašuvdnaráiddus Mumenvággi (2020). [6]

DiskografiijaRediger

  • Niko Valkeapää, 2003
  • Sierra, 2004
  • Birrat Birra, 2008
  • Gusto, 2012
  • Ä Ä, 2012
  • Ráfi, 2012
  • Gáldu, 2019

Singlet ja EP:tRediger

  • Leatgo friija, 2015
  • Ráfi, 2015
  • Viiddisvuohta, 2015
  • Ale Vuollan, 2018
  • Návdi, 2018
  • Gáldu, 2018

FilmografiijaRediger

  • Guovža (1994)
  • Hjerterått (2013)
  • Mumi imaš muohtamáilmmis (2017)
  • Mumenvággi (2020)

GáldutRediger

  1. 1,0 1,1 – Mu namma lea Gová-Nils Heaikka Niko // SÁMi ođasmagasiidna — 2019. — ISSN 2535-4221
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Liet_International#Liet_Ynternasjonaal_2003
  3. https://www.imdb.com/title/tt0373879/fullcredits/?ref_=tt_ov_st_sm
  4. https://www.imdb.com/title/tt2263879/fullcredits/?ref_=tt_ov_st_sm
  5. https://yle.fi/uutiset/osasto/sapmi/samegielat_manaid_filmmaid_galggasii_vuoruhit__juovlamanus_almmustuvva_mumi-filbma/9893349
  6. https://yle.fi/uutiset/osasto/sapmi/dakkar_lea_davvisamegielat_mumenvaggi__geahca_filbmaseavtti/11288823