Open main menu
Dán artihkkalis dáidet leat čállinmeattáhusat. Jus háliidat, de divo daid ja váldde eret dan málle. Giitu!
Sigrid Undset
Sigrid Undset
Sigrid Undset 1928.jpg
Riegádanmiessemánu 20. beaivvi 1882:s(1882-05-20)[1][2][…]
Jápmángeassemánu 10. beaivvi 1949:s(1949-06-10)[4][1][…] (67)
Riikkavulošvuohta
Bargu
Ámmátnovelist Translate, jorgaleaddji, čálli, mánusčálli, prosaist Translate ja diktačálli
Gielladárogiella
Bearaš
VáhnematIngvald Undset Translate
GuoibmiAnders Castus Svarstad
Commons-logo.svg Sigrid Undset
Wikimedia Commonsas

Sigrid Undset (r. miessemánu 20. b. 1882 Kalundborggas Dánmárkkus, j. geassemánu 10. b. 1949 Lillehammeris Norggas) lei norgalaš girječálli. Undset oaččui Nobela girjjálašvuođabálkkašumi jagi 1928 earenoamážit dan dihte, mo son lei nagodan govvidit eallima Davviriikkain gaskaáiggis. Undseta dovdoseamos bargu lea trilogiija Kristin Lavransdatter (1920–1922). Jagi 1940 Undset báhtarii Norgga naziokkupašuvnna USA:i 1940, muhto máhcai Norgii nuppi máilmmesoađi maŋŋá jagi 1945.

Jagi 1999 rájes Sigrid Undseta govva leamaš Norgga 500 ruvnno seđelis.

BibliografiijaEdit

  • 1907: Fru Marta Oulie
  • 1908: Den lykkelige alder
  • 1909: Fortællingen om Viga-Ljot og Vigdis
  • 1910: Ungdom
  • 1911: Jenny
  • 1912: Fattige skjebner
  • 1914: Våren
  • 1915: Fortællinger om kong Artur og ridderne av det runde bord
  • 1917: Splinten av troldspeilet
  • 1917: Tre søstre
  • 1918: De kloge jomfruer
  • 1919: Et kvindesynspunkt
  • 1920 – 1922: Kristin Lavransdatter, («Kransen» (1920), «Husfrue» (1921) ja «Korset» (1922).)
  • 1921: Vårskyer
  • 1925: Sankt Halvards liv, død og jærtegn
  • 1925: Olav Audunssøn i Hestviken
  • 1927: Olav Audunssøn og hans barn
  • 1927: Katholsk propaganda
  • 1929: Gymnadenia
  • 1929: Etapper
  • 1930: Den brændende busk
  • 1930: Hellig Olav, Norges konge
  • 1932: Ida Elisabeth
  • 1933: Etapper. Ny række
  • 1933: To europeiske helgener
  • 1934: Elleve aar
  • 1936: Den trofaste hustru
  • 1937: Norske helgener
  • 1938: Selvportretter og landskapsbileder
  • 1939: Madame Dorthea
  • 1939: Klosterliv - På pilegrimsferd - Sognekirken (i «Norsk kulturhistorie II»),
  • 1943: Sigurd and his brave companions. A tale of medieval Norway
  • 1945: Tilbake til fremtiden
  • 1947: Lykkelige dager

GáldutEdit