Fylkkamánni (ovd. maiddái amtamánni, sysselmánni ja leansmánni) ovddasta stáhta fylkkas. Fylkkamánni ovddasvástádus lea čuovvulit mearrádusaid, ulbmiliid ja njuolggadusaid, maid Stuorradiggi ja ráđđehus nannejit. Fylkkamánni lea maid mávssolaš čanus gielddaid ja guovddášeiseválddiid gaskka.

Fylkkamánnis leat sierralágan hálddašandoaimmat departemeanttaid beales. Fylkkamánni goziha maid gielddaid doaimmaid ja lea váidalaninstánsa ollu gielddamearrádusaid ektui. Fylkkamánnis lea danin fágamáhttu ollu bajit dási servodatsurggiid birra, seammás go das lea mávssolaš báikkálaš dovdamuš.

Fylkkamánni galgá maid fuolahit ovttaskas ássiid, fitnodagaid ja organisašuvnnaid riektesihkarvuođas dan bokte, ahte dat fuolaha ahte hálddašeames váldet vuhtii vuođđoprinsihpaid, nu movt ovttalágan meannudeami, ovttaárvosašvuođa, einnostahttivuođa, sorjjasmeahttunvuođa, bealehisvuođa ja vuoiggalašvuođa.

  • Fylkkamánni lea suorgeeiseváldi iešguđetlágan mávssolaš politihkkasurggiin. Suorgeeiseváldin Fylkkamánni ovddasta máŋgga departemeantta ja daid vuollásaš direktoráhtaid ja guovddášgeahčuid.
  • Fylkkamánni lea riektesihkarvuođa eiseváldi, masa sáhttá váidalit gielddaid mearrádusaid, ja geahččoeiseváldi mávssolaš čálgoortnegiid hárrái, maid gielddat hálddašit.
  • Fylkkamánni lea stáhta guovlluguovdasaš buohtalastineiseváldi. Fylkkamánni galgá earret eará buohtalastit stáhta doaimmaid ja sin barggu gielddaid ektui.
  • Fylkkamánni lea ráđđehusa ovddasteaddji fylkkas, ja galgá bargat dan ovdii, mii lea fylkka buoremussan, ja álggahit dan nammii doaimmaid.
  • Fylkkamánni galgá gaskkustit guovddášeiseválddiide dieđuid fylkii mávssolaš jearaldagain ja gaskkustit gielddaid, fylkkagielddaid ja stáhta orgánaide relevánta dieđuid.

Fylkkamánnis leat maid doaimmat Gonagasviesu ovddas. Fylkkamánni gullá hálddahuslaččat Ođasmahttin-, hálddahus- ja girkodepartementii.

Dálá fylkkamánnit rievdat

Fylka Fylkkamánni Jagis
Oslo ja Akershus Valgerd Svarstad Haugland 2011
Oarjel- ja Nuorta-Agder Stein A. Ytterdahl 2016
Buskerud Helen Bjørnøy 2013
Finnmárku Gunnar Kjønnøy 1998
Hedmárku Sigbjørn Johnsen 1997
Hordalánda Lars Sponheim 2010
Møre ja Romsdal Lodve Solholm 2009
Nordlánda Hill-Marta Solberg 2009
Davvi-Trøndelága Inge Ryan 2009
Opplánda Christl Kvam 2014
Rogalánda Magnhild Meltveit Kleppa 2013
Sogn ja Fjordane Anne Karin Hamre 2011
Mátta-Trøndelága Brit Skjelbred 2016
Telemárku Kari Nordheim-Larsen 2006
Romsa Bård Magne Pedersen (konst.) 2014
Vestfolda Per Arne Olsen 2016
Østfolda Trond Rønningen 2016

Liŋkkat rievdat