Erohusat artihkkala «Immuvdnavuogádat» veršuvnnaid gaskkas

Sisdoallu sihkkojuvvon Sisdoallu lasihuvvon
immuvdnavuogádat^b
Njulgen giela
Gurgadas 1:
[[Fiila:Organs of the Immune System by AIDS.gov.jpg|mini|300x300px]]
Rupmašis lea [[Sealla|seallavuogádadat]] - '''immuvdnavuogádat''' - mii sáhttámáhttá earuhit rupmašsrupmaša "iežas" [[Molekyla|molekylas]] ja vieris molekylasvierremolekylas. Dát vuogádat sáhttá neutraliseret ja inaktiveret vierisvierremolekylaid, molekylaidmat leat sihke (luvvilis molekylaid ja vel daid mat gullet [[Virus|virusiidda]], bakteraide ja parasihtaide) jagullevaš duššaditmolekylaid. Immuvdnavuogádat maiddái duššada mikroorganismmaid ja eará seallaid (virusnjoammunnugo virusii buohccán seallaid, transplanterejuvvonsirdojuvvon orgánaid seallaid ja borasseallaid). MuhtuminDáinna olbmulágiin immuvdnavuogádatferte reagereeastadit rupmašaimmuvdnavuogádaga iežasgo seallaidesirdá dahjeovdamearkka molekylaide,dihte jaeará dagahaolbmo autoimmuvdnaváimmu dávddadahje monimučča.
 
Muhtun buozalmasvuođain olbmo immuvdnavuogádat falleha rupmaša iežas seallaid dahje molekylaid, ja dagaha autoimmuvdna dávdda.
Immuvdnavuogádaga seallat leat juohkásan čađa rupmaša [[Varra|varas]], [[Lymfa|lymffas]], epitelialaš [[Gođus|gođđosis]] ja čanasgođđosis. Seallat leat ordnejuvvon unna jorba čulbmosiin mat gohčoduvvojit lymfoida čulbmosat. Dát gávdnojit čanasgođđosis ja máŋga orgánas. Seallat leat čoahkkánan čuvvovaš lymfoida orgánaide: lymfačuolmmat, dáđvi, thymus ja [[Ađa|ađđamis]]. Lymfoida čulbmosat leat sirrejuvvon seallat mat gávdnojit biebmosuddadanoari vuohččecuoccain (deike gullet maiddái guopmerávssat, čottarávssát, Peyer-patchat ja obbalákkás), vuoiŋgnanvuogádagas, sahkananvuogádagas ja gožžavuogádagas. Oktasaššat namahuvvon lymfačulbmosat gohččoduvvojit MALT (mucosa-associated lymfoid tissue) man sáhttá gohččodit lymfoida orgánan. Dasgo immuvdnavuogádat lea nu viidát juohkásan ja go lymfocytat johtet olles áiggi rupmaša birra, lágiduvvo dáinna lágiin vuđolaš ja beaktilis goziheami ja suodjaleami.
 
Immuvdnavuogádaga seallat leatgávdnojit juohkásan čađamiehtá rupmaša, nugo [[Varra|varas]], [[Lymfa|lymffas]], epitelialaš [[Gođus|gođđosis]]šliiveassis ja čanasgođđosis. Seallat leat ordnejuvvončoahkkanan unna jorba čulbmosiinseallajoavkkuide mat gohčoduvvojit lymfoida čulbmosat. DátDákkarat gávdnojit čanasgođđosis ja vel máŋga eará orgánas., Seallatnu leatgohčoduvvon čoahkkánanlymfoida čuvvovašorgánain. lymfoidaLymfoida orgánaide:orgánat leat lymfačuolmmat, dáđvi, thymus ja [[Ađa|ađđamisađa]]. Lymfoida čulbmosat leatgávdnojit sirrejuvvon seallat mat gávdnojitmaid biebmosuddadanoari vuohččecuoccain. (deikeDaidda gullet maiddái guopmerávssat, čottarávssát, Peyer-patchat ja obbalákkás)obbalággá, vuoiŋgnanvuogádagasvuoiŋŋahagaid, sahkananvuogádagas ja gožžavuogádagasgožžavuogádaga lymfačulbmosat. Oktasaššat namahuvvonNamahuvvon lymfačulbmosat gohččoduvvojitoktasaš namma lea MALT (mucosa-associated lymfoid tissue) man sáhttá gohččodit lymfoida orgánan. Dasgo immuvdnavuogádat leagávdno numiehtá viidát juohkásanrupmaša ja go lymfocytat johtetvilgesseallat olles áiggi johtet rupmaša birra, lágiduvvoolbmos dáinna lágiinlea vuđolaš ja beaktilis goziheamigoziheapmi ja suodjaleamisuodjaleapmi vierrásiid vuostá.
 
== Antigenat ==