Erohusat artihkkala «Fylkkamánni» veršuvnnaid gaskkas

Sisdoallu sihkkojuvvon Sisdoallu lasihuvvon
dálá fylkkamánnit
liŋkkat
Gurgadas 1:
{{SDG}}
'''Fylkkamánni''' (ovd. maiddái '''amtamánni''', '''sysselmánni''' ja '''leansmánni''') ovddasta stáhta fylkkas. Fylkkamánni ovddasvástádus lea čuovvulit mearrádusaid, ulbmiliid ja njuolggadusaid, maid [[Stuorradiggi]] ja ráđđehus nannejit. Fylkkamánni lea maid mávssolaš čanus [[Norgga gielddat|gielddaid]] ja [[Norgga guovddášeiseválddit|guovddášeiseválddiid]] gaskka.
 
Fylkkamánnis leat sierralágan hálddašandoaimmat [[Norgga departemeanttat|departemeanttaid]] beales. Fylkkamánni goziha maid gielddaid doaimmaid ja lea váidalaninstánsa ollu gielddamearrádusaid ektui. Fylkkamánnis lea danin fágamáhttu ollu bajit dási servodatsurggiid birra, seammás go das lea mávssolaš báikkálaš dovdamuš.
 
Fylkkamánni galgá maid fuolahit ovttaskas ássiid, [[fitnodat|fitnodagaid]] ja organisašuvnnaid riektesihkarvuođas dan bokte, ahte dat fuolaha ahte hálddašeames váldet vuhtii vuođđoprinsihpaid, nu movt ovttalágan meannudeami, ovttaárvosašvuođa, einnostahttivuođa, sorjjasmeahttunvuođa, bealehisvuođa ja vuoiggalašvuođa.
 
* Fylkkamánni lea suorgeeiseváldi iešguđetlágan mávssolaš politihkkasurggiin. Suorgeeiseváldin Fylkkamánni ovddasta máŋgga departemeantta ja daid vuollásaš direktoráhtaid ja guovddášgeahčuid.
Gurgadas 12:
* Fylkkamánni galgá gaskkustit guovddášeiseválddiide dieđuid fylkii mávssolaš jearaldagain ja gaskkustit gielddaid, fylkkagielddaid ja stáhta orgánaide relevánta dieđuid.
 
Fylkkamánnis leat maid doaimmat [[Gonagasviessu|Gonagasviesu]] ovddas. Fylkkamánni gullá hálddahuslaččat [[Ođasmahttin-, hálddahus- ja girkodepartemeanta|Ođasmahttin-, hálddahus- ja girkodepartementii]].
 
==Dálá fylkkamánnit==