Erohusat artihkkala «Jostedalsbreen» veršuvnnaid gaskkas

Sisdoallu sihkkojuvvon Sisdoallu lasihuvvon
3s (ságastallan | rievdadusat)
u Tilbakestilte endring av 88.90.8.115 (bidrag) til siste versjon av MelancholieBot
Čoahkkáigeassu váilu
Gurgadas 20:
[[Jostedalsbreen nasjonalpark]] ble opprettet i [[1991]] og dekker et areal på 1310 km².
[[Fil:Lodalskåpa brenibba.jpg|thumb|left|Jostedalsbreen, Lodalskåpa og Brenibba er de høyeste [[nunatak]]ene på Jostedalsbreen.]]
Jostedalsbreen er en temperterttemperert bree, det vil si en bre som det renner vann under og breen ligger på trykksmeltepunktet. Siden den er temperert eroderer den på underlaget og kan bevege seg.
Jostedalsbreen er den største fastlandsisen i Europa, med et samlet areal på over 480 km². Det høyeste punktet på breen er [[Høgste Breakulen]] 1952 moh. Flere brearmer går langt ned i dalene, bl.a. [[Bøyabreen]] i [[Fjærland]] og [[Nigardsbreen]], begge til ca. 300 moh. På det tykkeste er breen ca. 600 meter. Jostedalsbreen strekker seg over et stort platå i over 1600 moh. Jostedalsbreen har en sammenhengende lengde på vel 60 km og dekker nesten halvparten av nasjonalparken.
 
Gurgadas 61:
 
== Turisme og friluftsliv ==
[[Briksdalsbreen]] og [[Nigardsbreen]] er de mest kjente delene av Jostedalsbreen og besøkes årlig av titusener turister. Det er bygget tre muséermuseer og sentre rundt breen; i Jostedalen ligger [[Breheimsenteret]], i [[Fjærland]] [[Norsk Bremuseum]] og i Stryn ligger [[Jostedalsbreen nasjonalparksenter]].
 
Det er en rekke kjente breturer på Jostedalsbreen. Kryssingen fra [[Tungestølen]] opp [[Austerdalsbreen]] og [[Kvitesteinsvarden]] over breen ned til [[Kattenakken]] og [[Briksdal]], er blant de mest klassiske breturer i Norge. Turen ble først gått avi [[William Cecil Slingsby1894]] ogav hansto følgegrupper isom [[1894]],ikke ogkjente til sammehverandre: dag[[William ogCecil utenSlingsby]] åog vitehans om hverandrefølge, avog [[Kristian Bing]] og [[Daniel Sygnesand]].
 
'''Josten på langs''' er en moderne klassiker på ski, gjerne gjennomført i mai måned. Den starter gjerne i [[Erdalen]] i [[Stryn]] eller på [[Sota seter]] i [[Skjåk]] og følger breen til [[Flatbrehytta]] og [[Fjærland]] i sør i løpet av ca tre dager.