Erohusat artihkkala «Davvisámegiela ortografiija» veršuvnnaid gaskkas

Sisdoallu sihkkojuvvon Sisdoallu biddjon
Čoahkkáigeassu váilu
Čoahkkáigeassu váilu
Gurgadas 33:
 
==Friis-čállivuohki==
Dat čállinvuohki mii gohčoduvvo ''Friis-čállinvuohki''n lea dat čállinvuohki mii lea geavahuvvon sámegiel Biibbalis jagi [[1895]] rájes, ja mii lea anus [[Nuorttanaste]]-bláđis, dán čuođi jagi boares [[Norgga Samemišuvdna|Norgga Samemišuvnna]] bláđis. Erohussan eará sámegiela čállinvugiin dan leat buot eanemusat sápmelaččat lohkan, badjel čuođi jagi.
Den såkalla ''Friis-rettskrivinga'' er den rettskrivinga som er brukt i [[Den samiske bibelen]] frå [[1895]], og som er i bruk i [[Nuorttanaste]], det hundreårgamle bladet til [[Finnemisjonen]]. Til skilnad frå alle andre samiske rettskrivingar har denne dermed vorte lese av dei aller fleste samar, i over hundre år.
 
[[J.A. Friis]] tok opp arbeidet med Bibelomsetjinga etter at Stockfleth ikkje vart ferdig med meir enn det nye testamentet. Viktig for arbeidet var at Friis fekk ein hjelpar med samisk som morsmål. Som eit resultat av rettsoppgjeret etter [[Kautokeinoopprøret]] i [[1854]] vart [[Hans Jacobsen Hætta]] dømt til fengselsstraff i Kristiania. I fengselet, og seinare etter at han hadde sona ferdig, omsette han Bibelen til nordsamisk, i lag med J.A. Friis.
 
==Konrad Nielsen-čállinvuohki==
Dat tabeallat čájehit Nielsena čállinvuogis juoida (1979).
 
Konrad Nielsen si rettskriving er den rettskrivinga som Konrad Nielsen utvikla til bruk i ordboka si, og i læreboka si. Det er framleis denne ortografien som blir brukt når nordsamiske språkeksempel blir sitert i den internasjonale finskugriske faglitteraturen. Ortografien vart aldri teke i praktisk bruk, dette var ei tid med svært lite samisk tekst i det heile, og det vesle som var (som [[Nuorttanaste]]) vart skrive med Friis sin ortografi. Fleire generasjonar av norske prestar fekk likevel opplæring i samisk med Nielsen si lærebok, etter denne rettskrivinga.
Desse tabellane samanliknar Nielsen si rettskriving med rettskrivinga frå 1979.
 
Vokálat:
Gurgadas 84⟶ 79:
 
[[Kategoriija:Davvisámegiella]]
[[kategoriKategoriija:Čállingiella]]
[[KategoriKategoriija:Ortografiija]]
 
[[en:Northern Sami orthography]]