Erohusat artihkkala «Ole Henrik Magga» veršuvnnaid gaskkas

Sisdoallu sihkkojuvvon Sisdoallu lasihuvvon
uČoahkkáigeassu váilu
Xqbot (ságastallan | rievdadusat)
u robot Lägger till: no:Ole Henrik Magga; kosmetiska ändringar
Gurgadas 2:
'''Ole Henrik Magga''' (født [[12. august]] [[1947]]) er en samisk språkforsker og politiker fra [[Kautokeino]].
 
== Språkforskeren Magga ==
 
Som språkforsker er Ole Henrik Magga fremfor alt kjent som [[syntaks|syntaktiker]]. Magistergradsavhandlingen hans, «Lokative læt-setninger i samisk», tar opp et klassisk emne i syntaktisk teori, strukturen til eksistensialsetninger og habitivsetninger, som i mange [[uralske språk]] har en svært lik struktur. Doktoravhandlingen fra [[1986]] handlet om strukturen i den samiske verbalfrasen, spesielt samspillet mellom modalverb og infinitiver.
Gurgadas 10:
I 2006 ble han Kommandør av Den Kongelige Norske [[St. Olavs Orden]] for «for hans innsats for samenes og urfolks sak».<ref>Pressemelding 23.10.2006: [http://www.kongehuset.no/dt_kongehuset_newsstyleAll.asp?ogid=5&mgid=5&gid=501&aid=6239 Ole Henrik Magga Kommandør av Den Kongelige Norske St Olavs Orden]</ref>
 
== Politikeren Magga ==
Magga var leder i [[Norske Samers Riksforbund]] fra [[1980]] til [[1985]], og den første presidenten i [[Sametinget (Norge)|Sametinget]] i Norge, fra [[1989]] til [[1997]]. Magga var med på å stifte [[Verdensrådet for urfolk]] ([[WCIP]] i Canada i [[1976]]). I perioden [[1992]]&ndash;[[1995]] var Magga medlem av FN-kulturkommisjonen [[Worlds Commission on Culture and Development]]. I [[2002]] ble Magga den første lederen for [[FNs permanente forum for urfolk]].
 
== Bibliografi ==
 
* ''Lokative læt-setninger i samisk''. [[Dieđut]] 1978.
Gurgadas 41:
[[hu:Ole Henrik Magga]]
[[nn:Ole Henrik Magga]]
[[no:Ole Henrik Magga]]
[[sv:Ole Henrik Magga]]